Powered By Blogger

4.16.2013

Lektira - Molijer "Tvrdica"

            Lektira
           Molijer-Tvrdica


Autor :  Jean Baptiste Poquelin (Molijer)
Naziv knjige :  „Molijer-Tvrdica“
Vrsta knjige :  Drama (Komedija)


Biljeske o piscu


 Jean-Baptiste Poqelin rođen je 1622, u Parizu, kao sin dvorskoga tapetara. Kao sin situirane građanske obitelji polazi gimnaziju kod isusovaca u Parizu, a pravo studira u Orleansu. Vrlo kratko službuje kao odvjetnik, a 1643 osniva zajedno sa obitelji Bejart kazališnu družinu.  S Bejartovima nastupa u pokrajini i Parizu i 1644. uzima          umjetničko ime Moliere, po kojemu je poznat i danas. Umro je 1673. godine, od tuberkuloze.






Mjesto dogadaj : U Parizu 

Vrjeme dogadaja : /



Kratak Sadrzaj:
Starac Harpagon ima dvoje djece sina Cleante i kći Elisu. Članovi druge obitelji su otac Anselme i djeca Mariane i Valere. Valere iskazuje ljubav Elise. Cleante otkriva sestri svoju ljubav prema Marijani, skromnoj i siromašnoj djevojci. Želi joj kao dokaz svoje ljubavi pomoći, no ni on ni Elise nemaju novaca. Razmišljaju što da naprave.Cleante i Elise žele s Harpagonom razgovarati o ženidbi,ali Harpagon ima svoju viziju bolje budućnosti:  zeli  da se oženi Marijanom, sinu je namjenio udovicu, a kćeri Anselma. Elise se suprotstavlja ocu, no Harpagon predlaže da pitaju Valerea. Valere se ne suprotstavlja Harpagonu jer želi privući njegovu naklonost, ali neki spretan način treba pronaći da se spriječi vjenčanje. Valere se prerušava u slugu i svo vrijeme služi Harpagonu ne bi li stekao njegovu naklonost.
Zamršena situacija stvorena je posuđivanjem novca za Cleanta, a u kojoj sudjeluje sluga La Fleche i meštar Simeon - novac trebaju posuditi od Harpagona, a Cleante to ne zna.. No, Cleante ubrzo otkriva da je posuđivač Harpagon. Harpagon s Frozine dogovara posao: ona će mu predati Marijanu kao zakonitu suprugu i posredovati kod njezine majke miraz, točnije svotu koju će godišnje uštedjeti jer je Marijana skromna. Frozine mu laska vrlo domišljato, očekujući protuuslugu, no Harpagon ju ni ne sluša.
Harpagon ugovara večeru sa svojom poslugom i ponovo se pokaze njegova škrtost. Večera mora biti sita krumpirom i kestenjem kako ne bi odveć pojeli ,sluge moraju posluživati piće samo ako gost izričito traži. U posjet dolazi Mariane i Harpagon joj udvara, upoznaje ju s Elisom, dolazi i Cleante. Da bi se osvetio ocu i time prouzročio komediju, Cleante daje Mariani očev prsten s rubinom, otac poludi a Cleante to objašnjava njegovom silnom odanošću Marijani, uz to je priredio u očevo ime i bogatu trpezu. Harpagon moli Valerea da ih drži na oko i spasi nešto poslastica te ih vrati trgovcu.
Mariane, Cleante, Elisa i Frosine smišljaju način da odgode vjenčanje i da Marianina majka dade blagoslov Cleanteu. Slijedi sukob oca i sina
Povjerenik i pisar su pozvani da otkriju lopova. Jaques koji je kivan na Valerea optužuje ga za krađu škrinjice.Valere priznaje krivicu misleći da je otkriveno njegovo pravo ime, a Harpagon ga optužuje za škrinjicu. Svatko govori o svojoj ljubavi. Valere priznaje svoje porijeklo, Mariane odmah otkriva da mu je sestra, Anselmo otkriva da im je otac, Cleante priznaje ocu da on ima škrinjicu - no za uzvrat želi Marianu. Anselmo prihvaća sve troškove dvostrukog vjenčanja, a Harpagon ostaje neizlječiv škrtac.

Glavni lik: Harpagon 
Sporedni likovi: Cleante,Elisa,Anseleme,Mariane,Valere

Broj komentara: 19:

  1. Imam popravni ovih dana,jel ovo sigurno dobro da ucim ? :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Možeš sastaviti ˝Galeb J. Livingston od R.Baha˝ ali da bude malo opširnije? :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Za drugi razred srednje je,ja sam je citala..

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaka cast i sve pohvale , puno si mi pomogao. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Možeš li sastaviti evgenije onjegin aleksandar puškin

    OdgovoriIzbriši
  6. jel ima sta opsirnije ?? meni je prof. rekao da je prekratko i rekao da ponovo radim bas je pegla :///

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. napisi glavne i sporedne likove i napisi njihove osobine to bi (valjda) trebalo da bude dovoljno

      Izbriši
  7. Možeš li napisati ideju i kompoziciju djela ? Moolim te,treba mi xD
    Spasio bi me : D

    OdgovoriIzbriši
  8. znate li sajt za online čitanje cele ove knjige?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://issuu.com/predragstosic/docs/molijer_-_tvrdica__tartuf_-_beograd__nolit_-_1966

      ne znam dal je citava al eto

      Izbriši
  9. Ovo nije ko kod mn lektira :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Koje je vreme radnje??

    OdgovoriIzbriši
  11. Trazila sam jedan detalj o piscu i naisla na ovu stranicu, naravno procitala sam i vase komentare,.ovo je prekratko, vrijeme vam pise u predgovoru, napisite vise o piscu, imate na wikipediji, opislikova, kolikoje cinova, ideja/pouka, misljenje o djelu, kritike, citati, stilske figure, kratka fabula, vrsta djela,...to otprilike treba da uradite

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo sam ja prepisivao kako sam ja radio u osnovnoj.I znam da nije sve u detalje al ako nekom treba vise od ovoga moze naci i na nekim drugim stranicama,ali eto ako ikad ponovno napisem analizu lektire pokusat cu detaljnije malo uradit ;)

      Izbriši
  12. imam zeznutu nastavnicu sto se tice lektira,ali se nadam da ce ovo upalit

    OdgovoriIzbriši